Aloes (Aloe Vera) to roślina, która jak mało która ma wiele właściwości cennych dla człowieka. Ten sukulent występujący w naturalnym środowisku głównie w Afryce wykorzystywany jest przez ludzi od zarania dziejów. Już w starożytności znano wiele z jego licznych właściwości. Do dziś poznano ich o wiele więcej, a korzystają z tego zarówno branża medyczna, jak i kosmetyczna, a nawet spożywcza. Obecnie aloes jest bardzo popularny, a umieszczenie go w składzie jest bardzo modne w tych branżach.
Aloes w służbie branży kosmetycznej
W każdej drogerii bez problemu można znaleźć wiele produktów zawierających wyciąg z tej rośliny. Aloes ma szereg korzystnych właściwości, które można wykorzystać zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Poniżej tylko niektóre z licznych pozytywnych właściwości tej rośliny:
- łagodzi podrażnienia skórne,
- stanowi wsparcie przy gojeniu się ran i innych zmian skóry jak odleżyny, oparzenia czy owrzodzenia,
- wzmacnia cebulki włosów,
- poprawia wygląd skóry.
Tak szeroki zakres drogocennych właściwości powoduje, że aloes zawierają liczne kosmetyki, w tym: balsamy, kremy, odżywki, toniki, szampony do włosów, żele do kąpieli oraz mydła.
Aloes jako produkt spożywczy
Część właściwości zdrowotnych aloesu wykorzystuje już branża kosmetyczna, ale i w bardziej poważnych problemach zdrowotnych aloes również jest pomocny. Ma on właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wyciąg z aloesu zawierają preparaty używane przy reumatyzmie czy nerwobólach. Wspomaga on także trawienie. Medycyna również wykorzystuje właściwości, które przyspieszają gojenie się ran różnego pochodzenia. Coraz częściej znajdujemy artykuły spożywcze wykonane na bazie aloesu, w szczególności soki i napoje.
Poza wszystkimi wyżej wymienionymi aloes jest też wciąż bardzo popularną i chętnie uprawianą domową rośliną doniczkową. Wiele osób trzyma ją w domu dla ładnego wyglądu, w tym pięknych kwiatów, przy okazji samodzielnie wykorzystując właściwości lecznicze rośliny w razie potrzeby.